Goed materiaal is erg belangrijk bij onderwatersport en ook van levensbelang. Als vereniging hebben we de basisuitrusting in alle soorten en maten klaarliggen. Voor een proefles en Sjors Sportief kun je een bril, snorkel en vinnen lenen. Zo kun je zonder spullen te hoeven kopen kennismaken met het duiken. Je hoeft alleen je eigen zwemkleding mee te brengen.

Hieronder geven we informatie over wat je allemaal nodig hebt, hoe je het moet gebruiken leren wij je in de verschillende cursussen.

We adviseren we je, om kort nadat je lid bent geworden je eigen loodgordel te kopen. Welke loodgordels goed zijn en waar je die kunt kopen? Onze instructeurs geven graag advies.

Basisuitrusting

De basisuitrusting bestaat uit: duikbril / snorkel / loodgordel / vinnen. De duikbril heb je om onder water te kunnen kijken. Door een snorkel kun je ademen als je in het water ligt of zwemt en je wilt ademen. Een loodgordel hebt je nodig om niet te veel te drijven en vinnen (geen flippers!) heb je nodig om goed kunnen zwemmen.

Als je wat verder bent met de opleiding ga je vanzelf je basisuitrusting bij elkaar sprokkelen. Vinnen die lekker zwemmen, een eigen duikbril die fijn zit en meestal zit daar ook een snorkel aan. Let erop dat duikbril en snorkel met klipjes van elkaar losgemaakt kunnen worden. Wij geven graag advies.

Voor de leden van J.O.V. Flipper als we op pad gaan voor verenigingsduiken, het zomerkamp en opleidingen, krijg je een complete duikuitrusting te leen.

Naast de basisuitrusting heb je, als je niet in het zwembad duikt, vaak ook duikschoenen  en duikhandschoenen aan. Ook heb je dan een duikpak (wetsuit) nodig. Dit om je te beschermen tegen het koudere water. Ook deze pakken hebben we in alle maten zodat, als we gaan buitenduiken of op kamp gaan (in Nederland) je goed bent aangekleed.

Om onder water te kunnen blijven heb je ook nog een trimvest nodig. Dit wordt ook wel een stabilisatie-jacket (kortweg stab-jack) genoemd. Hierin kun je lucht pompen en lucht uit laten om je onder water ‘te laten zweven’. In alle maten liggen deze bij ons in de kast en aangezien niet iedereen tegelijk onder water gaat, hebben we er genoeg.

De lucht om te ademen komt uit een  duikcilinder. We hebben er een aantal en het vullen doen we zelf. Aan de duikcilinder zit een  automaten set, daar adem je de lucht uit de cilinder mee in en adem je onder water mee uit.

De gevorderde duikers hebben vaak nog een duikcomputer / kompas, een duikmes, een onderwatercamera. Daarmee kunnen ze goed bijhouden hoelang en hoe diep ze onder water zijn geweest, leggen ze mooie planten en dieren vast die ze onder water hebben gezien.

De kosten van een pak, trimvest, duikcilinder, computer, mes enz zijn afhankelijk van je eigen keuze.