Als je net lid bent van J.O.V. Flipper ga je onder leiding van de een crew-lid, goed leren zwemmen met vinnen. Bijna altijd met je duikbril en snorkel op. Kun je daar vast aan wennen. Naast de conditie (je uithoudingsvermogen), ga je ook leren hoe een hoekduik moet, hoe je van de kant het water in gaat en leer je handsymbolen, want praten onder water gaat niet. Het eerste jaar ga je een paar keer echt duiken in het zwembad. Je mag dat nog niet diep maar bent wel een tijdje, helemaal onder water. Daarnaast doen we aan het einde van de les vaak een spelletje (bv watervolleybal of onderwaterhockey) en is er vrij zwemmen. Ook hebben we veel onderwaterspeelgoed waarmee we je zwemvaardigheid verbeteren. Poortjes, frisbees, magneten, opduik-speeltjes en nog veel meer.

Als je 10 jaar (of ouder) bent en wat meer geoefend, dan kijken de instructeurs of je goed genoeg bent voor de opleiding voor Junior OpenWater Diver (JOWD). Je kunt met dat brevet tot wel 12 meter diep duiken. Als je 14 of ouder bent kun je voor de opleiding OpenWater Diver verder gaan. Er wordt gevraagd om je daar dan voor op te geven.

De kosten voor zowel JOWD als OWD zijn € 260,= en deze moet je vooraf betalen. Het cursusmateriaal /lesboeken kopen wij bij I.D.D. en worden van jezelf, de cursus wordt gegeven door onze eigen instructeurs, op de donderdagen in het Sportiom. Als je geen opleiding hebt volg je de gewone lessen. De cursus bestaat uit een theorie deel (+/- 10 lessen) én een praktijk deel, in het zwembad (+/- 10 lessen) en in buitenwater (2 dagen). Bij het slagen voor je examen ontvang je een brevet in de vorm van een pasje van I.D.D. met daarop je eigen nummer. Je kunt dan samen met een andere (volwassen) gebrevetteerde duiker of instructeur duiken.

Daarnaast worden er door ons nog opleidingen geven tot Recue Diver, divemaster en instructeur, het examen voor divemaster en instructeur wordt door een I.D.D. instructeur afgenomen.. Ook kunnen er speciale brevetten worden gehaald bijvoorbeeld nachtduiken en helmduiken.