Materiaal

Goed materiaal is erg belangrijk bij onderwatersport. Daarom bieden we hier informatie over wat je allemaal nodig hebt.

Basisuitrusting

Wat heb je allemaal nodig.

  • Masker
  • Snorkel
  • Vinnen
  • Loodgordel

Denk hierbij aan dat de snorkel en het masker van elkaar los gemaakt moeten kunnen worden. (Klipjes moeten los gemaakt kunnen worden en geen volgelaatsmaskers)

 

De instructeurs kunnen je hier een goed advies overgeven.

Loodgordel

Elke onderwatersporter begint eerst met het bij elkaar “sprokkelen” van zijn basisuitrusting. Dit is nodig want zonder die basisuitrusting kun je gewoonweg niet aan deze sport meedoen. De meeste mensen die over een basisuitrusting nadenken zullen denken aan een masker ofwel duikbril, een snorkel en een paar zwemvliezen ook wel zwembadvinnen genoemd. Wanneer deze uitrustingstukken zijn gekocht kunnen we vooruit. In zekere zin is dit ook zo, maar we gaan onterecht aan een heel belangrijk uitrustingstuk voorbij: De loodgordel.

Een groot misverstand is dat een onderwatersporter deze loodgordel alleen maar nodig heeft als hij in het buitenwater duikt. Natuurlijk heeft de onderwatersporter de loodgordel in het buitenwater nodig om het enorme drijfvermogen van zijn pak op te heffen. Zonder die loodgordel zou de onderwatersporter met pak gewoonweg niet naar de bodem kunnen zwemmen.

Maar hoe zit dit nu in het zwembad, hier hebben we toch geen pak aan?

Dit is ten dele waar, ook in het zwembad wordt door onderwatersporters soms een pak gedragen om afkoeling te voorkomen. Maar ook zonder dat de onderwatersporter een pak aan heeft hebben we last van ons natuurlijk drijfvermogen. De mate van ons drijfvermogen is afhankelijk van een aantal factoren. De hoeveelheid lucht die we in onze longen vasthouden en de verhouding vet, spiermassa zijn wel de belangrijkste. Lucht en vet geeft ons drijfvermogen, spieren en pezen zijn zwaarder en hebben minder drijfvermogen.

Een onderwatersporter die pas begint heeft deze loodgordel juist ontzettend nodig.

Waarom is dit nu? Dit is heel logisch te verklaren. Als je pas begint mis je de techniek om je lichaam onderwater te brengen en het daar even te houden. Dit kost veel kracht en zorgt voor frustratie bij de onderwatersporter. De loodgordelhelpt direct. En denk nu niet dat deze loodgordel de onderwatersporter naar de bodem zal drukken want deze koppels zijn zo af te stellen dat ze voor een neutraal drijfvermogen kunnen zorgen. Wil je onderwater dan zul je toch zelf nog enige moeite moeten doen.

Hoeveel lood heb je nu eigenlijk nodig?

In het zwembad is twee kilogram voldoende.